Neem contact op

FAQ

1. Wasadvies slapen
1.1. Welke wasoorschriften zijn er van toepassing?

Wasvoorschriften

Wij selecteren onze artikelen zorgvuldig en willen graag dat u zolang mogelijk van uw aankoop kunt genieten. Hieronder geven wij u enkele was tips.

WASVOORSCHRIFTEN DEKBEDOVERTREKKEN, (HOES)LAKENS EN KUSSENSLOPEN

 • Altijd voor gebruik wassen.
 • Sorteer uw was op kleur en wasvoorschrift. Dit zorgt ervoor dat uw wasgoed de juiste behandeling krijgt in de machine, die nodig is voor een optimaal resultaat.
 • Dekbedovertrekken en slopen altijd binnenstebuiten wassen.
 • Was donker gekleurd beddengoed op 40°C in de hoofdwas. Gebruik hiervoor bij voorkeur een vloeibaar wasmiddel speciaal ontwikkeld voor de gekleurde was (zonder bleekmiddel).
 • Gebruik niet teveel wasmiddel, dit kan vlekken op uw dekbedovertrek achterlaten.
 • Wit- en lichtgekleurd beddengoed kan worden gewassen op minimaal 40°C tot maximaal 60°C in de hoofdwas. Gebruik hiervoor bij voorkeur ook een vloeibaar wasmiddel zonder bleekmiddel.
 • Het is beter voor het milieu als u op 40°C wast.
 • Dekbedovertrekken mogen niet langdurig in water stilstaan of na het wassen in de wasmachine blijven zitten. Wij adviseren uw wasgoed direct na het wassen uit de wasmachine te halen.
 • Sommige kleurrijke dekbedovertrekken dienen op 60°C gewassen te worden om de kleuren te fixeren. Dit voorkomt het doorlopen van de kleuren. Vraag onze medewerkers om advies.
 • Was handdoeken nooit samen met dekbedovertrekken, slopen, hoeslakens of andere gladde materialen, dit kan voor pluizen zorgen op de gladde materialen.
 • Droog bij voorkeur op lage temperatuur.

WASVOORSCHRIFTEN DEKBEDDEN

Hoewel het volgens de wasvoorschriften wel mag, adviseren wij om dekbedden niet te wassen, omdat ze moeilijk droog te krijgen zijn en de kwaliteit er minder door wordt. De meeste wasmachines thuis zijn te klein en het is daarom beter om ze naar een stomerij te brengen. Belangrijk is dat u dekbedden regelmatig lucht, echter niet in de volle zon.

WASVOORSCHRIFTEN HOOFDKUSSENS

Hoewel het volgens de wasvoorschriften wel mag, adviseren wij om hoofdkussens niet te wassen, omdat ze moeilijk droog te krijgen zijn en de kwaliteit er minder door wordt. De meeste wasmachines thuis zijn te klein en het is daarom beter om ze naar een stomerij te brengen. Belangrijk is dat u hoofdkussens regelmatig lucht, echter niet in de volle zon.

WASVOORSCHRIFTEN DEKENS EN PLAIDS

Wol heeft van nature een vuilafstotende eigenschap en daarom is het niet nodig om de wollendekens en plaids vaak te wassen. De wol bevat van nature olie wat de wol waterafstotend maakt, het vuil blijft op het oppervlakte van de wol en heeft daardoor een zelfreinigend effect.

Wij adviseren de dekens buiten “te luchten” wanneer het vochtig weer is. Als u het toch nodig acht de dekens of plaids te wassen, volg dan de instructies hieronder. Plaids van lams wol & merino wol: Machinewas op 30°C. Gebruik alleen een speciaal wol programma. Apart wassen en alleen strijken op een lage temperatuur. Niet in de droger en geen bleek gebruiken.

 • Plaid gemaakt van Alpaca: Dry cleaning only. Strijken op een lage temperatuur. Niet in de droger en geen bleek gebruiken.
 • Plaid gemaakt van Mohair: Dry cleaning only. Strijken op een lage temperatuur. Niet in de droger en geen bleek gebruiken.
 • Wollendekens van 80% lamswol & 20% katoen: Dry cleaning only. Strijken op een lage temperatuur. Niet in de droger en geen bleek gebruiken.
 • Dekens van 100% lamswol: Dry cleaning only. Strijken op een lage temperatuur. Niet in de droger en geen bleek gebruiken.
 • Katoenendekens: Machinewas op 60°C. Apart wassen. Strijken op medium temp. Geen bleek gebruiken.

WASVOORSCHRIFTEN MOLTON HOESLAKENS

 • Molton hoeslakens dienen voor gebruik gewassen te worden. U voorkomt hiermee de kans op pilling. Pilling kunt u herkennen aan de kleine bolletjes stof die zich tijdens het gebruik van uw hoeslaken vormen op het hoeslaken. Dit zijn gebroken katoenvezels die zich tot kleine bolletjes stof ontwikkelen.
 • Sorteer uw was zoveel mogelijk op kleur en wasvoorschrift. Dit zorgt ervoor dat uw wasgoed de juiste behandeling krijgt in de machine, die nodig is voor een optimaal resultaat. Voeg u molton hoeslaken toe aan de witte was zodat deze ook mooi wit blijft.
 • U kunt uw molton hoeslaken wassen van 40°C tot maximaal 60°C in de hoofdwas. Gebruik hiervoor bij voorkeur ook een vloeibaar wasmiddel zonder bleekmiddel. Het is beter voor het milieu als u op 40°C wast, maar controleer altijd het waslabel.
 • Gebruik zeker niet te veel wasmiddel, volg hiervoor de doseer tabel op de verpakking.
 • Molton hoeslakens, maar eigenlijk geldt dit voor al uw beddengoed en handdoeken mogen niet langdurig in water stilstaan of na het wassen in de wasmachine blijven zitten. Wij adviseren uw wasgoed direct na het wassen uit de wasmachine te halen.
 • Na het wassen kunt u uw molton hoeslaken gerust in de wasdroger stoppen. Hoewel het hoeslaken dan gaat krimpen moet dit geen probleem zijn. Wanneer u een kwaliteits molton hoeslaken heeft aangeschaft, zijn deze berekent op deze krimp. Toch dient u bij voorkeur te drogen op lage temperatuur.
2. Wasadvies keuken & bad
2.1. Welke wasvoorschriften zijn er van toepassing op bad en keukenlinnen?

Wasvoorschriften Keuken & bad

WASVOORSCHRIFTEN HANDDOEKEN, BADLAKENS, WASHANDJES, BADMATTEN EN BADJASSEN

 • Altijd voor gebruik wassen, het beste de eerste paar keer met natuurazijn, dan gaat de 'pap' die bij het weven gebruikt word er beter uit en droogt de handdoek beter af, door beter vocht op te nemen.
 • Sorteer uw was op kleur en wasvoorschrift. Dit zorgt ervoor dat uw wasgoed de juiste behandeling krijgt in de machine, die nodig is voor een optimaal resultaat.
 • Het is beter voor het milieu als u op 40°C wast.
 • Gebruik zeker niet te veel wasmiddel, volg hiervoor de doseertabel op de verpakking.
 • Dekbedovertrekken en handdoeken mogen niet langdurig in water stilstaan of na het wassen in de wasmachine blijven zitten. Wij adviseren uw wasgoed direct na het wassen uit de wasmachine te halen.
 • Was handdoeken nooit samen met dekbedovertrekken, slopen, hoeslakens of andere gladde materialen, dit kan voor pluizen zorgen op de gladde materialen.
 • Droog bij voorkeur op lage temperatuur.
 • Laad uw wasmachine en droger niet te vol. Te vol laden veroorzaakt pilling en/of witte strepen van het schuren. Witte strepen in uw was zijn vaak ook veroorzaakt doordat u teveel aan wasmiddel gebruikt, dit kan zelfs door het wasmiddel komen wat nog teveel in uw trommel zat van vorige wasbeurten. Deze wasstrepen gaan er vaak weer uit na diverse malen wassen zonder wasmiddel.
 • Let zeker ook op met handdoeken, badjassen, etc. met glimmende borduursels en/of randjes, deze zijn vaak van polyester en zullen bij elkaar gaan trekken als u ze te heet in de droger doet.
 • Gebruik liever geen wasverzachter, dit maakt het materiaal namelijk waterafstotend en dat is niet de bedoeling voor beddengoed, handdoeken, badjassen, etc.
 • De eerste paar keer liever niet in de droger (kan altijd door de hitte toch nog wat krimpen)  en mocht het niet anders kunnen dan in ieder geval op een lage temperatuur drogen zodat het niet zo heet wordt.

WASVOORSCHRIFTEN KEUKENDOEKEN EN THEEDOEKEN

 • Nieuwe keukendoeken en theedoeken kunt u het beste een nacht in een emmer met koud water laten staan, doe er een flinke scheut (natuur)azijn bij en dan na de tijd het geheel wassen. Hierdoor blijft de kleur beter behouden en zet de katoen-vezel zich maximaal open voor een betere vochtopname. Dit verhoogt het afdroog plezier.
 • Keukendoeken en theedoeken kunt u beter na het wassen niet strijken. De katoen-vezels moeten open staan, na het wassen is dit natuurlijk het geval. Gaat u ze dan strijken, dan strijkt u die vezels allemaal weer dicht waardoor minder water opgenomen kan worden. Het beste is ze na het wassen meteen op te hangen zonder vouwen zodat ze goed kunnen drogen en niet teveel kreuken.
3. Openingstijden
3.1. Bieden jullie ook private shopping mogelijkheden aan?

Private shopping

Een nieuw (vakantie) woning gekocht, verbouwing, een nieuwe badkamer, opening B&B of toe aan nieuwe inrichting op linnen en slaapgebied?

Wij bieden buiten onze winkel en webshop ook private shopping mogelijkheden aan in onze winkel of op locatie gedurende of buiten de reguliere openingstijden.

Zo kunnen wij u in alle rust voorzien van advies en informeren over onze maatwerkoplossingen.

Enkele voorbeelden;

 • Mogelijkheid lakens op maat te bestellen exact voor de matrassen en kussens in uw schip;
 • Linnengoed te voorzien van geborduurde logo’s, scheepsnaam, naam B&B etc.;
 • Adviseren over passende bescherm en hygiëne maatregelen voor uw B&B beddengoed en linnen;
 • Advisering juiste hoofdkussens, dekbedden en linnenmogelijkheden;
 • Linneninrichting modelwoning nieuwbouwproject.

Neem gerust en altijd geheel vrijblijvend contact op via email, telefoon of de bekende social media kanalen voor het boeken van een private shopping sessie.

 

3.2. Welke openingstijden hanteren jullie?

Onze Openingstijden zijn;

Maandag

13:00 - 17:30

Dinsdag

10:00 - 17:30

Woensdag

10:00 - 17:30

Donderdag

10:00 - 17:30

Vrijdag

10:00 - 17:30

Zaterdag

10:00 - 17:00

Zondag Gesloten

Speciale openingstijden

Elke eerste zondag van de maand 12:00 – 17:00

December alle zondagen 12:00 – 17:00

Onze online winkel www.linnenwereld.nl staat 24/7 voor u klaar!

4. Locatie
4.1. Kan ik Linnenwereld bezoeken?

U bent van harte welkom in onze winkel in Sneek.

Wij zijn gevestigd in het gezellige centrum van Sneek aan de Kruizebroederstraat 83. Het bezoeken van de prachtige plaats Sneek is sowieso de moeite waard.

Sneek is een bruisende watersportstad een stad ten zuidwesten van Leeuwarden. Het is de grootste plaats in de gemeente Súdwest-Fryslan en de 2e winkelstad van de provincie Friesland.

Sneek is o.a. bekend vanwege de historische binnenstad met onder meer de Waterpoort en de Sneekweek. Sneek is ook rijk bedeeld met monumenten en oude stadsgezichten, heeft diverse musea, een gezellig en gevarieerd winkelcentrum en is rijk aan terrassen, café’s en restaurants.

Elke dinsdagmorgen en zaterdag is er een grote warenmarkt rondom de gracht op het Grootzand.

Kortom, een bezoek meer dan waard!

 

5. Duurzaam
5.1. Duurzaam ondernemen

Vanuit Linnenwereld streven wij dagelijks naar een duurzame bedrijfsvoering. Duurzaamheid in de keuze van onze producten, duurzaamheid in onze relaties met klanten, leveranciers en medewerkers en duurzaamheid in de dagelijkse kleine dingen.

 

BetterCottonInitiative_lw

Better Cotton Initiative

 

Het Better Cotton Initiative (BCI) is een samenwerkingsverband tussen ontwikkelingsorganisaties (zoals Solidaridad), milieuorganisaties (zoals het WWF) en het bedrijfsleven (zoals H&M, Adidas en Ikea). Het richt zich op het verduurzamen van de katoenteelt. 

Welke eisen stelt het keurmerk?

BCI stelt eisen aan milieuvriendelijkere productie en waardig werk. Daarbij maakt ze onderscheid tussen kleine boeren en middelgrote & grote plantages. BCI schrijft geen specifieke methodes of technologieën voor, maar laat boeren/plantages zelf kiezen welke manier van duurzaam telen het beste bij hen past. De focus ligt op continue verbetering. Een belangrijk verschil met biologische katoen is dat BCI het gebruik van genetisch gemanipuleerde zaden (GMO) en van bestrijdingsmiddelen toestaat.

Er zijn richtlijnen voor:

 • Minimaliseren van gebruik van bestrijdingsmiddelen.
 • Efficiënt watergebruik (geen eisen aan verbod op teelt in waterschaarse regio’s).
 • Aandacht voor bodemgezondheid.
 • Bescherming van natuurlijke leefomgeving.
 • Zorg en aandacht voor kwaliteit van de vezels.
 • Waardig werk (zoals geen kinderarbeid, dwangarbeid, recht om in vakbond te verenigen, eisen aan werktijden, minimumloon, gezonden en veilige werkomstandigheden). Geen eis m.b.t. eerlijke prijs/leefbaar loon.

Het keurmerk stelt alleen eisen aan de productie van katoen. Er zijn geen eisen aan de fabrieken die de katoen verwerken tot stof en aan de naaiateliers.

Hoe is de controle geregeld?

BCI is ‘full member’ van de internationale vereniging voor duurzaamheidsstandaarden ISEAL. Leden van deze vereniging adviseren en controleren elkaar bij het opstellen van eisen, controleren van effecten en verbeteren van de standaard.

Contactgegevens

shop_title
Adres Kruizebroederstraat 83
Postcode 8601CL
Plaats Sneek
Land Nederland
Telefoon +31 (0) 515 227047
E-mail [email protected]
btw-nummer NL861235320B01